Področja uporabe

ION deionizacija – podjetje s tradicijo

Že več kot 30 let skrbimo za deionizacijo vode. Naše dolgoročne stranke tako ohranjajo obstojnost svojih naprav in procesov.

Namembnost

Pogosta vprašanja / FAQ

Deionizirana voda (DI) je brez raztopljenih ionov, torej brez električno nabitih atomov. Voda ima običajno veliko ionov. Tisti, ki se izločijo, ko se deionizirajo, imajo pozitivne električne naboje ali katione in negativne naboje ali anione. Med pozitivnimi ioni, odstranjenimi z deionizirano vodo so natrij, kalcij, železo in baker. Med ekstrahiranimi anioni so karbonati, fluoridi, kloridi in drugi.

Destilirana voda in deionizirana voda sta dve obliki vode, ki se razlikujeta glede na metodo čiščenja. Glavna razlika med destilirano vodo in deionizirano vodo je ta, da destilirano vodo pridobimo z destilacijo vode, medtem ko deionizirana voda nastane z deionizacijo.

  • Destilacija vode je postopek, ko iz vodovodne vode z vrenjem, ki ji sledi kondenzacija pridobivamo destilirano vodo. Voda se torej najprej upari, nato pa zopet utekočini. Destilirana voda je pitna, vendar nima hranilne vrednosti, ker so vsi minerali odstranjeni.
  • Deionizirana voda se proizvaja z ionskimi izmenjevalnimi smolami. Deionizacija vključuje odstranjevanje vseh nabitih delcev iz vode. Deionizirana voda lahko vsebuje nezaračunane delce in molekule, ki jih v procesu deionizacije ni mogoče odstraniti. Deionizirana voda je čista kot destilirana voda, morda celo čistejša.

Deionizacijski postopek poteka s prepuščanjem pitne, izvirske ali destilirane vode skozi električno napolnjeno smolo ali ionsko izmenjevalno smolo.

Pitje DI vode odsvetujemo saj ne vsebuje kalcija in magnezija, ki se običajno nahajata v pitni vodi in imata blagodejne učinke na zdravje.


Zaupajo nam